Maalämpö on kustannustehokas tapa lämmittää
Uusimman sukupolven maalämpöpumppu on energiatehokas valinta. Usein se vähentää kiinteistön lämmityskuluja vähintäänkin puolella verrattuna esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitykseen. Lisäksi maalämpö on uusiutuvaa energiaa. Sen käyttö on siis vastuullista ja useimmissa tapauksissa myös taloudellisesti järkevää sekä omakotitalouksille, taloyhtiöille että liikekiinteistöille.
Mikä maalämpö?
Maalämmön käyttö on erittäin fiksu tapa käyttää luonnossa esiintyvää puhdasta energiaa. Maalämmössä on nimenmukaisesti kyse maaperän sisältämän lämpöenergian hyödyntämisestä. Auringon säteily ja maapallon ytimen luoma lämpö lämmittävät maan kuorikerrosta, kallioita ja vesistöjä. Tämä energia saadaan hyötykäyttöön lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla. Suosituin tapa on porata tontille energiakaivoja, joihin lämmönkeruuputket sijoitetaan. Koteihin ja yritysten toimitiloihin lämpö jaellaan useimmiten vesikiertoisten patterien tai vesikiertoisen lattialämmityksen kautta.
Maalämmön edut
Maaperään sitoutunutta lämpöä eli maalämpöä on hyödynnetty Suomessa etenkin omakotitalojen lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottoon jo vuosikymmenien ajan. Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana sitä on alettu asentaa kiihtyvällä tahdilla myös suurempiin kiinteistöihin. Maalämmöllä on useita etuja ja hyviä puolia, jotka tekevät siitä harvinaisen järkevän energialähteen:
- Kustannussäästöt
- Ympäristöystävällisyys
- Luotettavuus
- Huolto- ja käyttövarmuus
- Mahdollisuus jäähdytykseen
Maalämpö on taloudellisesti viisasta
Maalämmön käyttö johtaa lähes aina huomattaviin säästöihin lämmityskustannuksissa. Vaikka maalämpöjärjestelmän hankinta ja asentaminen ovat aluksi merkittävä investointi, tuottaa se pitkällä aikavälillä isoja säästöjä. Maalämpöpumpun avulla tuotetaan tyypillisesti noin 3–4 yksikköä lämpöenergiaa jokaista yksikköä sähköenergiaa kohti, minkä vuoksi se on erittäin energiatehokas vaihtoehto.
Itse maalämpö on myös riippumaton polttoaineiden hinnoista, joten sen hyödyntäminen tarjoaa suojaa energian hintojen vaihteluilta. Toki maalämpöpumpun käyttövoimana on sähkö, mutta maalämpöpumpun toimintaan menee tyypillisesti vain kolmasosa tai neljäsosa esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen kuluneesta energiamäärästä.
Investointina suurempi, käyttökustannuksilta pienempi
Maalämmön hinta asennettuna vaihtelee luonnollisesti jonkin verran kulloisenkin kohteen mukaan. Hintaa määrittäviä tekijöitä ovat esimerkiksi tontin olosuhteet, lämpökaivon poraus, vaakaputkiston asennus, mahdollisen entisen lämmitysjärjestelmän purku, uusien laitteiden asennus sekä tarvittavat sähkötyöt.
Omakotitaloissa maalämpöinvestoinnin hinta liikkuu tyypillisesti välillä 15000–25000 euroa. Rivitaloyhtiöissä puhutaan yleensä muutamista kymmenistä tuhansista. Kerrostaloissa maalämmön hankintakustannukset lähtevät noin 100 000 eurosta. Viime vuosina viranomaiset ovat tukeneet energiaremontteja avokätisesti eli maalämmön hankintaan voi saada merkittävää rahallista tukea. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että maalämpö nostaa kotien arvoa. Toisin sanoen mahdollisessa myyntitilanteessa maalämpö yleensä nostaa kiinteistön haluttavuutta, mikä näkyy hinnassa.
Maalämmön valinta on vastuullinen teko
Maalämpö on uusiutuva ja vähäpäästöinen energiamuoto. Se perustuu maaperän sisältämään lämpöenergiaan, joka syntyy auringon säteilyn ja maan sisäisen lämmön yhdistelmästä. Maalämmön käyttö auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja lieventämään ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia. Kun maalämpöjärjestelmän käyttövoimaksi valitaan uusiutuva sähkö, voidaan päästä jopa hiilineutraaliuteen. Tavallisen ihmisen näkökulmasta maalämpöpumpun hankinnassa voidaan siis puhua merkittävästä ekoteosta.
Maalämpötalossa tarkenee pakkasillakin
Maalämpöjärjestelmä tarjoaa tasaisen ja luotettavan lämmön myös kaikkein kylmimmillä ilmoilla. Sen hyötysuhde on tasaisen korkea kovimmillakin pakkasilla. Maaperän lämpötila pysyy ympäri vuoden melko vakiona, joten maalämmön avulla saadaan tasainen lämmitysteho ilman suuria sisälämpötilan vaihteluita. Yhdessä nykyaikaisen maalämpöpumpun ohjausautomatiikan kanssa tämä luo miellyttävän tuntuisen sisäilman.
Maalämpökaivon syvyydessä ei kannata säästellä. Mikäli maalämpökaivo jää alimittaiseksi, järjestelmän hyötysuhde heikkenee, mikä näkyy suurempana sähkölaskuna. Luotettavasti ja kustannustehokkaasti toimiva maalämpöjärjestelmä kannattaakin aina mitoittaa yksilöllisesti eli kiinteistökohtaisesti.
Maalämpötekniikka on käyttövarmaa
Maalämpöpumppu ja järjestelmään kuuluvat muut laitteet ovat jo koetultua tekniikkaa eli niihin voi investoida levollisin mielin. Suomessa on maalämpöjärjestelmistä hyvät käyttökokemukset jo useampien vuosikymmenien ajalta. Esimerkiksi pumppujen tekniikka on suunniteltu kestämään pitkiä aikoja. Luonnollisesti laadukkaimmatkin laitteet vikaantuvat joskus, mutta suomalaiset LVI-ammattilaiset ovat jo tottuneita huoltamaan maalämpölaitteistoja. Lisäksi kannattaa panna merkille, että moni valmistaja tarjoaa maalämpöpumpuilleen mittavan takuun.
Maaviileä maalämmön yhteydessä
Porauskaivoin toteutettu maalämpö on ekologinen lämmitysmuoto, johon voidaan yhdistää jäähdytys maaviileän avulla. Maaviileäjärjestelmä kannattaa asentaa etenkin uusiin kiinteistöihin maalämpöjärjestelmän asennuksen yhteydessä. Maaviileän käyttökustannukset ovat merkittävästi pienemmät kuin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla tehtävän jäähdytyksen. Siinä ei myöskään käytetä haitallisia jäähdytysaineita eikä tuoteta päästöjä.
Maaviileä toimii päinvastoin kuin maalämpö, jossa lämpöenergia otetaan talteen maaperästä lämmitystarkoituksiin. Maaviilennysjärjestelmä poistaa lämpöä rakennuksesta ja siirtää sen maaperään. Maaviileässä maalämpökaivosta tuleva lämmönkeruuneste ohjataan kiertovesipumpun avulla erillistä viilennysputkistoa pitkin maaviileän puhallinkonvektoriin. Konvektorissa jäähdytysneste kerää ylimääräistä lämpöä sisäilmasta ja järjestelmä kuljettaa sen jäähtymään energiakaivoon. Lopputuloksena huoneilma jäähtyy hellepäivinäkin miellyttävälle tasolle.