Hankolainen Villa Ljungbo vaihtoi kalliista öljylämmityksestä ilma-vesilämpöpumppuratkaisuun. Suuressa villassa on neliöitä 630 ja huoneitakin 17, joten yksi lämpöpumppu ei riittänyt. Kokonaisuus saatiin rakennettua kahden ilma-vesilämpöpumpun avulla toimivaksi ja käyttökuluiltaan edulliseksi.
Suuren kiinteistön energiakustannukset ovat energiaremontin ansiosta hyvin maltilliset
Anna Wichmannin perheen koti Villa Ljungbossa ei ole tavallisimmasta päästä. Suomen ensimmäisiin naislääkäreihin kuuluva Viva Sofia Lagerborg rakennutti persoonallisen hirsirakennuksen vuosina 1910 –1913 Ljungbon tuberkuloosiparantolaksi. Sen suunnitteli arkkitehti Signe Lagerborg-Stenius, joka oli myös aktiivinen naisasianainen.
Villa Ljungbo sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, mäntykankaalla, kuten aikansa tuberkuloosiparantoloiden pitikin. Vuosia tyhjillään ollut, purettavaksi tuomittu rakennus oli jo päässyt hyvin huonoon kuntoon, kun Anna Wichmann sen löysi. Vaikka rakennuksen omistaneen Hangon kaupungin mukaan hanke ei varmaankaan kovin järkevältä vaikuttanut, Anna Wichmann ei antanut periksi. Kauppahinta ei ollut suuri, mutta sitäkin enemmän Villa Ljungbon uusi omistaja sai varautua panostamaan rakennuksen peruskorjaamiseen.
Uskomaton urakka
Jokainen vanhan omakotitalon peruskorjannut tietää, miten suuresta urakasta on kysymys. Villa Ljungbon kohdalla kaikki oli monin kerroin haastavampaa. Talossa on neliöitä 630 ja huoneitakin 17.
Viime vuosisadan alussa rakennetussa talossa riitti tehtävää: sekä julkisivut että katto piti korjata – vesivahinkovaurioista puhumattakaan. Niin käyttövesiputkisto kuin vanhentunut ja riittämätön sähköistyskin oli uusittava. Myös sisätiloissa oli tehtävä pintaremonttia.
Suurimman osan työstä Wichmannit tekivät itse. Ammattilaisten apuun he kääntyivät tarvittaessa ja tietenkin luvanvaraisissa töissä.
Jättimäinen urakka on edennyt uskomattoman nopeasti. Anna Wichmann on tehnyt sankarillisen kulttuuriteon pelastaessaan jälkipolville yhden jo unohdetuista suomalaisen puuarkkitehtuurin helmistä. Wichmannit ovat kunnostaneet taloa sen viime vuosisadan alun henkeä ja historiaa kunnioittaen. Tuloksena on konstailematon, lämminhenkinen ja yhteisöllinen suuri hankolaishuvila, jonka salissa voi aistia kaikuja menneiltä ajoilta.
Wichmanneilla on käytössään neljä huoneen asunto. Villa Ljungbossa asustaa myös kymmenen vuokralaista, jotka käyttävät huvilahuoneitaan enimmäkseen kakkosasuntonaan.
Lämmitysjärjestelmä tarvitaan
Alun perin varmaankin hiili- ja puukeskuslämmitteistä taloa oli sittemmin lämmitetty öljyllä. Kattila kuitenkin sijaitsi viereisessä, uudemmassa ja myös tyhjilleen jääneessä vanhainkotirakennuksessa. Kaupan ehtona oli, että taloon tuli hankkia itsenäinen lämmitysjärjestelmä.
Maalämpö ei tullut kyseeseen, koska tontti sijaitsee pohjavesialueella.
–Arkkitehtienoni suositteli ilma-vesilämpöpumppuja, Anna Wichmann kertoo.
Urakoitsijan löytäminen tavanomaista haastavampaan hankkeeseen ei osoittautunut aivan helpoksi – varsinkaan, kun Anna Wichmann halusi hyödyntää olemassa olevan vesikiertoisen patterijärjestelmän. Osa vanhoista valurautapattereista onkin aivan erityisen kauniita.
Porilainen LVI-Ilmarinen Oy:n Jouko Lindroos ei kauhistunut projektin laajuutta, vaan ymmärsi heti, mitä asiakas halusi ja miten se toteutetaan.
Anna Wichmann päätyi Jäspi Nordic kiinteistöilma-vesilämpöpumppuihin, sillä ne toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää. Hän on suunnitellut liittävänsä järjestelmään tulevaisuudessa myös aurinkokeräimet tasaamaan kesällä lämpimän käyttöveden kulutuspiikkiä. Villa Ljungbossahan lämmintä käyttövettä kulunee eniten juuri kesällä lomien aikaan ja Hankohan on tunnetusti yksi Suomen aurinkoisimmista paikkakunnista.
Kun tavalliseen omakotitaloon riittää yksi ulkoyksikkö ja yksi ilma-vesilämpöpumppu, näin suureen kohteeseen niitä tarvitaan tuplaten. – Villa Ljungbon järjestelmässä on kaksi 16 kilowatin Jäspin Inventer Nordic -ulkoyksikköä rinnan kytkettynä ja yksi viidensadan litran Jäspi Buffer -puskurivaraaja, johon kytkettiin 27 kilowattia sähkövastuksia. Ne toimivat tarvittaessa lisälämmönlähteenä. Käyttövesivaraajien tilavuus on yhteensä tuhat litraa. Käyttöveden tarve mitoitettiin kolmellekymmenelle henkilölle, Jouko Lindroos kertoo.
Lämpöä riitti eikä sähkölasku hirvittänyt
Lämmitysjärjestelmäremontti toteutettiin keväällä 2020 ja Villa Ljungbossa on nyt asuttu läpi eteläsuomalaisittain harvinaislaatuisen talven yli – hyvällä menestyksellä. Hangossa poikkeuksellisista pakkasista saatiin nauttia monen viikon ajan.
Anna Wichmann sanoo, että järjestelmä vaati toki ensimmäisenä talvena hieman säätämistä, jotta lämmöt sisällä eivät pakkasen kiristyessä laskisi nopeasti.
Villa Ljungbon energiankulutusta ei oikeastaan voi verrata aikaisempaan, jopa sähkötaulu oli aiemmin naapurirakennuksen kanssa yhteinen. Lämmitettäviin kuutioihin nähden sähkölasku on Anna Wichmannin mielestä kuitenkin ollut pieni.
–Pakkaskuukausinakin sähkölasku (siirto ja käyttö) pysyi noin tuhannessa eurossa. – Kesäkaudella käyttösähkön osuus on joinain kuukausina jäänyt alle sadan euron, joskin sähkönsiirto tuo kuukausihintaan lisää noin pari sataa euroa.
Löydät Villa Ljungbon Instagramista nimellä: @villalifefinland