Sähkölämmitys
Sähkölämmitys on Suomen suosituin lämmitysmuoto
Sähkölämmitys soveltuu erittäin hyvin asuinrakennusten lämmitykseen, kohteesta riippumatta. Sen kiistaton vahvuus on edullinen alkuinvestointikustannus. Ehdottomia etuja ovat myös pitkäikäisyys, helppokäyttöisyys ja toimintavarmuus. Nämä kaikki ovat ominaisuuksia, joiden merkitys korostuu tämän hetken lämmitysratkaisuissa.
Tyypillisesti sähkölämmitys valitaan uudiskohteeseen silloin, kun talo on kooltaan pienehkö ja sen lämmöneristys on hyvä. Tällöin kiinteistön lämmityskustannukset ovat alhaiset ja muut lämmitysmuodot ovat tarpeettoman kalliita suhteessa saavutettuun säästöön. Sähkölämmitys vaatii myös vähän tilaa, mikä säästää arvokkaita rakennusneliöitä. Suoran lämmönjakotavan sähkölämmitystaloihin tarvitaan vain käyttövedenlämmitin, ja vesikiertoisen sähkölämmityksen taloihin sähkökattila-vedenlämmitinyhdistelmä (esim. Jäspi Tehowatti) on todella tilaa säästävä.
Saneerauskohteissa vesikiertoisen sähkölämmityksen etu on sen muokattavuus. Järjestelmään voidaan helposti liittää ilma-vesilämpöpumppu, aurinkokeräimet tai tulisija. Tällaiset hybridiratkaisut säästävät lämmityskustannuksia ja ovat usein kustannustehokkaampia tapoja saneerauksessa kuin koko järjestelmän korvaaminen toisella järjestelmällä.
Vesikiertoinen sähkölämmitys: monien mahdollisuuksien järjestelmä
Olemassa olevaa vesikiertoista sähkölämmitystä voidaan helposti täydentää uusiutuvaa energiaa hyödyntävällä ratkaisulla. Kun vanhaan järjestelmään liitetään lämpöpumppu, voi sähkön osuus sopivassa kohteessa ja hyvissä olosuhteissa vuositasolla jäädä vain 30-40 prosenttiin kokonaisenergiamäärästä. Myös aurinkokeräimillä voidaan päästä tuntuviin säästöihin erityisesti käyttöveden lämmityksessä. Aurinkosähkö saadaan liitettyä järjestelmään myös sopivilla komponenteilla.
Energiansäästö sähkölämmitystalossa
Sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan pitkin vuotta. Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimus määrittelee energialaskun suuruuden pitkälti, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamalla laskun pienentäminen on mahdollista. Lämmitys on pohjoisessa ylivoimaisesti suurin sähkön kuluttaja – tilojen ja käyttöveden lämmitys vie jopa 80 prosenttia kulutuksesta. Talven kylmimpinä kuukausina energialasku on suurin, ja vastaavasti suurimmat säästöt voi saada aikaan talvella. Pörssisähkötaloudet voivat säästää seuraamalla sähkön reaaliaikaista hintaa ja ajoittamalla kulutustaan edullisemmille tunneille.
Säästöä voi saada seuraavilla keinoilla:
- laskemalla asuintilojen lämpötilaa asteella tai kahdella (ei kuitenkaan alle 18 asteeseen)
- vähentämällä sähkösaunan lämmittämistä
- pitämällä suihkuajat lyhyinä
- säätämällä sähköinen lattialämmitys ajastimelle, huolehtimalla tilan kuivumisesta, pitämällä tilan ovea kiinni mutta huolehtimalla ilmanvaihdosta
- sammuttamalla harvoin käytetyt sähkölaitteet (huom. ei lämmityslaitteita)
- polttamalla puita tulisijoissa
- hankkimalla ehkä ilmalämpöpumpun lämmityksen tueksi ja levittämään tulisijan lämpöä
- pitämällä sähkölaitteet hyvässä kunnossa
- yösähköä käyttämällä (esim. ajastimella)
Muista myös huolehtia, että
- Patterit on ilmattu
- Termostaatit toimivat kunnolla
- Ikkunat ja ovet eivät vedä liikaa
- Ilmanvaihto toimii
Laitteiden kaksiaikatariffiin siirtämisessä auttaa paikallinen sähköurakoitsija.
Lisää pörssisähköstä: Etusivu – Fingrid
Lisää sähkönsäästökeinoista esim. Motivan sivuilla: Energiansäästö on varautumista – Motiva