Jäspiltä lämmitysratkaisu jokaiseen omakotitaloon ja kiinteistöön!
Oikean lämmitystavan valinta
Lämmityksen valinta on omakotitalon ja kiinteistön rakentajalle tai saneeraajalle yksi tärkeimmistä päätöksistä rakentamisen tai remontoinnin aikana.
Lämmitysvaihtoehtoja on monia ja usein valikoimasta löytyy useampikin sopiva ratkaisu. Siksi onkin tärkeää, että valinta tehdään perustellusti ja harkiten. Panostaminen tekniseen tilaan kannattaa siinä missä keittiöön tai kylpyhuoneeseenkin, olet sitten uuden omakotitalon rakentaja tai vanhan remontoija. Kattava Jäspi-jälleenmyyjien verkosto palvelee sinua ympäri maan.
Uudisrakentaja
- Lämmitettävien kuutioiden määrä ja talon energiatehokkuus (normaali/matala/passiivienergiatalo)
- Asiakkaan budjetti, kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään (nyrkkisääntönä, että mitä isompi alkupanostus on, sitä pienemmät käytönaikaiset kustannukset)
- Tuleeko tekninen tila vai sijoitetaanko esim. kodinhoitohuoneeseen, eli mahtuuko kaikki ratkaisut, vai sulkeeko jo jonkun pois
- Lämmitysratkaisun huolettomuus eli kuinka paljon olet valmis panostamaan työlläsi lämmityksen ylläpitoon vrt. esim. puulämmitys tai lämpöpumppu
- Tarjolla olevat lämmitysmuodot (esim. kaukolämpö)
Talon remontoija
- Lämmitettävien kuutioiden määrä, talon energiatehokkuus (milloin rakennettu) ja nykyiset eristeratkaisut, sekä vanhan lämmitysmuodon energiankulutus
- Asiakkaan budjetti, kuinka paljon olet valmis investoimaan lämmitysjärjestelmään (nyrkkisääntönä, että mitä isompi alkupanostus on, sitä pienemmät käytönaikaiset kustannukset)
- Nykyinen lämmitysmuoto ja sen kunto, eli voidaanko tulevassa järjestelmässä hyödyntää olemassa olevia lämmityslaitteita
- Teknisen tilan koko eli onko kaikille vaihtoehdoille sopiva tila olemassa tai mahdollisuus tehdä sellainen
- Lämmitysratkaisun huolettomuus eli kuinka paljon olet valmis panostamaan työlläsi lämmityksen ylläpitoon
- Tarjolla olevat lämmitysmuodot (esim. kaukolämpö)
Sähkönsäästövinkit
Sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan pitkin vuotta. Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimus määrittelee energialaskun suuruuden pitkälti, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamalla laskun pienentäminen on mahdollista. Lämmitys on pohjoisessa ylivoimaisesti suurin sähkön kuluttaja – tilojen ja käyttöveden lämmitys vie jopa 80 prosenttia kulutuksesta. Talven kylmimpinä kuukausina energialasku on suurin, ja vastaavasti suurimmat säästöt voi saada aikaan talvella. Pörssisähkötaloudet voivat säästää seuraamalla sähkön reaaliaikaista hintaa ja ajoittamalla kulutustaan edullisemmille tunneille.
Sähkönsäästöä voidaan saada mm. seuraavilla keinoilla:
- laskemalla asuintilojen lämpötilaa asteella tai kahdella (ei kuitenkaan alle 18 asteeseen)
- vähentämällä sähkösaunan lämmittämistä
- pitämällä suihkuajat lyhyinä
- säätämällä sähköinen lattialämmitys ajastimelle, huolehtimalla tilan kuivumisesta, pitämällä tilan ovea kiinni mutta huolehtimalla ilmanvaihdosta
- sammuttamalla harvoin käytetyt sähkölaitteet (huom. ei lämmityslaitteita)
- polttamalla puita tulisijoissa
- hankkimalla ehkä ilmalämpöpumpun lämmityksen tueksi ja levittämään tulisijan lämpöä
- pitämällä sähkölaitteet hyvässä kunnossa
- vedenlämmitin toimii energiatehokkaimmin, kun se on säädetty 60 asteeseen
- yösähköä käyttämällä (esim. ajastimella) – sähköliikkeen avulla
- Jäspi/Jämä-lämpöpumpuilla on mahdollisuus käytön ohjaamiseen halvemman sähkön tunneille Smart Price Adaption -toiminnon avulla, katso tästä JÄSPI Smart Price Adaption ohje.
Muista myös huolehtia, että
- Patterit on ilmattu
- Termostaatit toimivat kunnolla
- Ikkunat ja ovet eivät vedä liikaa
- Ilmanvaihto toimii
Muiden lämmityslaitteiden kaksiaikatariffiin siirtämisessä auttaa paikallinen sähköurakoitsija.
Lisää pörssisähköstä: Etusivu – Fingrid
Lisää sähkönsäästökeinoista esim. Motivan sivuilla: Energiansäästö on varautumista – Motiva
Tietopaketti ELY-keskuksen avustuksen hyödyntämiseen
Öljylämmityksestä pois siirtymiseen myönnetään rahallista avustusta. Avustuksen myöntää ja lisätietoa antaa valtakunnallisesti Pirkanmaan ELY-keskus.
– Avustusta saa 4000 euroa, kun ympärivuotisessa asuinkäytössä olevasta pientalosta poistetaan öljylämmitysjärjestelmä ja tilalle vaihdetaan ilma-vesilämpöpumppu, maalämpöpumppu tai kaukolämpöjärjestelmä (esim. Jäspi Tehowatti Air ilma-vesilämpöpumppu, Jämä Star RST Inverter maalämpöpumppu tai Jäspi Kauko 20/60 kaukolämpökeskus).
– Muihin ei-fossiilisiin lämmitysmuotoihin siirryttäessä tuki on 2500 euroa, koskien esim. Jäspi Tehowatti sähkökattilaa tai Jäspi Econature 40 puukattilaa. Jos taloon jää öljykattila vaikka vain varallekin, tukea ei saa.
– Avustusta saa myös takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella, ja avustus maksetaan, kun hakija on ensin maksanut kustannukset kokonaan. Avustusta ei myönnetä, jos kustannuksiin on haettu kotitalousvähennystä tai muuta avustusta. Jäspi-Lämmitysrahoitus ei estä avustuksen saamista.
Lisätietoa avustuksesta saat Pirkanmaan ELY-keskukselta: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/oljylammityksen-vaihtajalle ja Ympäristöasioiden asiakaspalvelu: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/ymparistoasiakaspalvelu, puh. 0295 020 900, ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
Avustusta haetaan täällä: https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi
Huom. ELY-keskuksen tuki on eri asia kuin ARA:n jo aiemmin myöntämä energia-avustus, joka palvelee taloyhtiöitä.
Lisätietoa lämmitysasioista myös Motivalta: Öljylämmityksen vaihtajalle – Motiva
Tietoa omakotitalojen ajankohtaisista asioista myös Omakotiliitolta