Nykyaikainen ja pieni lämminvesivaraaja sisältää suuret ominaisuudet. Se tuottaa energiapihisti paljon kuumaa käyttövettä.
Vaikka tuhansien järvien maassa riittää puhdasta vettä, suomalaiset ovat alkaneet viime vuosina vähentää talousveden kulutusta.
Ekologisuuden ja kohtuullisuuden trendi heijastuu suoraan kotien teknisiin valintoihin. Kun aiemmin nelihenkinen perhe valitsi tavallisesti 300-litraisen lämminvesivaraajan, se on nykyään yhä useammin 200-litrainen.
– Mutta Ruotsissa vastaava perhe pärjää 150-litraisella tai vieläkin pienemmällä lämminvesivaraajalla, vertaa Kaukoran myyntijohtaja Mikko Hummelin.
Mökille tai kahden hengen talouteen 100 litran vedenlämmitin riittää tavallisesti hyvin.
Kohtuullisen kokoinen lämminvesivaraaja tietää pienempiä energialaskuja. Kompakti varaaja on myös suurta edullisempi ja mahtuu ahtaampaan paikkaan.
Lämminvesivaraaja luovuttaa tuplasti tilavuutensa verran vettä
Vaikka varaaja olisi totuttua pienempi, lämmintä vettä riittää. Peukalosäännön mukaan varaaja luovuttaa lämmintä suihkuvettä hyvinkin kaksi kertaa tilavuutensa verran.
Täysin lämmitetty 200-litrainen antaa siis 400 litraa pesuvettä, 300-litrainen peräti 600 litraa. Sillä kylpee hyvin iso perhe tai kaveriporukka. Myös ne paljon vettä kuluttavat teini-ikäiset lapset saavat lotrata riittävästi.
– Todellisuudessa aika harva ottaa enää 20 minuutin kuumia suihkuja. Ainakaan niitä ei oteta montaa peräkkäin, Hummelin sanoo.
Keskimääräisen kulutuksenkaan perusteella suuret varaajat eivät ole perusteltuja, sillä suomalaiset käyttävät keskimäärin 50-60 litraa lämmintä vettä vuorokaudessa.
Varaajan kokoa päätettäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että takaisinlämmitys vie aikaa. 200-litrainen lämpiää täysin kuumaksi 2 kW:n vastuksella neljässä tunnissa, 300-litrainen 3 kW:n vastuksella kuudessa tunnissa. Tuloveden esilämmitys tai tehokkaammat vastukset nopeuttavat lämmitystä.
Lämminvesivaraajan vaihtoväli on harvassa
Lämminvesivaraaja on pitkäikäinen hankinta. Kotimaassa valmistettu laatulaite palvelee jokapäiväisessä käytössä hyvinkin 15–20 vuotta.
– Uuden hankkimista kannattaa kuitenkin harkita, jos yli kymmenvuotiaaseen lämminvesivaraajaan alkaa tulla pikkuvikoja, Hummelin sanoo.
Suomessa on yleisesti ottaen hyvä veden laatu, joten ruostumattomasta teräksestä valmistettu varaaja on varma ja pitkäikäinen valinta.
Tietyillä alueilla ja joissakin yksityiskaivoissa voi olla vettä, joka lyhentää varaajan ikää. Näissä tilanteissa Jäspin varaajaan voidaan asentaa uusi aktiivianodi.