Omakotiasujaa askarruttaa talotekniikassa vedenlämmittimen käyttöikä. Aivan yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole, mutta suuntaviivoja voidaan luoda.
Vedenlämmittimen käyttöikä on normaaliolosuhteissa varsin pitkä johtuen erityisesti Suomen happamalle vedenlaadulle kehitetystä säiliömateriaalista. Moni vaihtaakin varaajan vasta sen rikkoutuessa noin 10-20 vuoden kuluttua asennuksesta. Valmistajan kokemuksen mukaan elinikä voi olla tätä lyhyempi, jos vesiolosuhteet ovat haastavat.
Miksi vedenlämmitin pitäisi vaihtaa?
Lämminvesivaraaja on kovassa käytössä koko ajan, käytännössä ilman taukoja. Jossain vaiheessa vedenlämmitin rikkoutuu laadukkaista materiaaleista, hyvistä komponenteista ja hyvästä huolenpidosta huolimatta. Vedenlämmittimen korjaaminen ei taloudellisessa mielessä ole aina järkevää: nyrkkisääntönä voidaan pitää, että uusi, vain muutaman vuoden ikäinen varaaja kannattaa korjauttaa, mutta vanhemman varaajan tilalle ostaa uusi.
Varaaja voi rikkoontua muutamalla eri tavalla. Useimmiten vika huomataan vasta, kun lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa. Vikaa voi olla käyttöveden esisekoittajassa tai varoventtiilissä – mutta näitä vikoja ei useinkaan huomata suoraan, koska vedenlämmitin voi silti toimia.
Mikäli vettä lämmittävä vastus tai varaajassa aikanaan käytetty muovinen sisäputki rikkoutuu, varaaja pitää tyhjentää ja hankalissa kohteissa irrottaa paikaltaan. Tämä kuluttaa aikaa ja vettä, ja voi olla työnä yhtä kallista kuin varaajan vaihto uuteen.
Joissakin olosuhteissa varaajan säiliö on kestänyt yli 20 vuotta rikkoontumatta. Pitkä käyttöikä kuitenkin lisää vikaantumisen riskejä, mikä voi pahimmillaan johtaa kalliiseen vesivahinkoon. Vuotoriskejä esiintyy myös vanhempien varaajien asennuspaikoilla, koska niillä on usein puutteita vedeneristeissä, tai lattiakaivo puuttuu.
Miksi vedenlämmitin kannattaa vaihtaa ajoissa?
Uusi vedenlämmitin on toimintavarma. Tällöin lämmintä vettä on aina tarvittaessa saatavilla, eikä se lopu ikävästi kesken suihkun. Vesivahingon riski on myös olennaisesti pienempi, mikä voi käyttövesisaneerauksen yhteydessä alentaa myös kotivakuutusmaksua. Uusi vedenlämmitin on aina vanhaa energiatehokkaampi, koska sen lämpöhäviöt ovat paremman eristyksen myötä pienemmät. Käyttöveden kulutuksen laskiessa ja yösähkön merkityksen pienentyessä varaajien keskikoko myös laskee, ja pienemmän varaajan lämmitys on aina isoa varaajaa edullisempaa.
Jos vedenlämmittimesi on vanha, kannattaa vaihtaa se uuteen jo ennen kuin se rikkoontuu, välttääksesi mahdolliset vesivahingot. Jos vedenlämmittimesi on vain muutaman vuoden vanha, korjauta se ammattilaisella.
Paikalliset jälleenmyyjämme löydät täältä: https://jaspi.fi/jalleenmyyjat/.
Uudistettu pieni vedenlämmitin
Seinämallinen vedenlämmitin, Jäspi VLK, on suunniteltu ulkomuodoltaan uusiksi. Sen pyöristetyt muodot, muottieristys ja vaalea väritys viestivät nykypäivää, mutta toimintavarmuus ja kestävyys on silti ennallaan. Jäspi VLK sopii seinälle ja kaapistoon, kotiin ja mökille. 15-30 litran pienet mallit sopivat käsienpesu- tai tiskiveden lämmittämiseen, 60-160 litran käyttövesivaraajasta riittää vettä suihkuunkin.
Suomen suosituin käyttövesivaraaja
Jäspi VLM 300 on Suomen eniten myyty vedenlämmitin (lämminvesivaraaja, boileri, varaaja) ja on saatavilla asentajiemme käsistä kautta maan. Jäspi VLM asennetaan lattialle kaapiston jatkeeksi, ja mallisto kattaa 100-500 litran käyttöveden tarpeen.
Vastaa
You must be logged in to post a comment.