Harkitsetko vanhan talon saneerausta? Näin valitset siihen sopivan lämmitysratkaisun
Talon lämmitysjärjestelmän saneeraus on väistämättä edessä, kun laitteiston ikä ja lämmityskulut ovat nousseet kohtuuttoman korkeiksi. Vanhan lämmitysjärjestelmän saneeraus vaatii kokonaisuuden huomioivaa selvitystyötä kiinteistön mahdollisuuksista ja rajoitteista.
Ihan ensimmäiseksi luodaan olemassa olevista taloon liittyvistä faktoista kokonaiskuva, jonka perusteella voidaan sitten vertailla, sekä kiinteistön, että sinun elämään sopivia lämmitysvaihtoehtoja. Huolellinen suunnittelu ja tarvekartoitus edistävät remontin onnistumista.
VAIHE I: Kiinteistön mahdollisuuksien kartoitus
- Selvitä koko vanhan lämmitysjärjestelmän kunto ja hyötysuhde rakennuksen energiantarpeeseen nähden. Rakennuksen todellinen energiantarve kertoo, paljonko uudelta lämmityslaitteelta vaaditaan tehoja. Jos lämmitysenergia kuluu paljon usein maalämpö on pidemmän päälle järkevin vaihtoehto. Jos taas öljynkulutus on keskimääräinen 2300 litraa vuodessa, soveltuu sinun taloosi todennäköisesti ilma-vesi-lämpöpumppu hyödyntämään ilmaisenergiaa.
- Vanhan LVI-järjestelmän kunto ja monipuolisuus kertovat saneerauksen laajuuden. Jos sinulla on jo vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä, voi siihen yleensä helposti liittää minkä tahansa uuden lämmitysmuodon. Suoran sähkölämmityksen talossa mahdollisuudet ovat rajallisemmat.
- Vanhan kiinteistön tekniset tilat ja rakenteet sanelevat minkä kokoinen lämmityslaite ja lämmönjakotapa sopivat asennettavaksi sinun taloosi. Tarvitaanko tilava pannuhuone tai riittääkö katon pinta-ala aurinkoenergian tehokkaaseen hyödyntämiseen?
- Kaavamääräykset ja tontin sijainti paljastavat voiko tontilla hyödyntää maalämpöä tai löytyykö alueelta jo kenties mahdollisuus liittyä kaukolämpöön. Puiden, hakkeiden ja pellettien varastointiin tarvitaan myös paljon tilaa.
- Kokonaiskustannukset selviävät kiinteistöä kartoittaessa. Saneerattavan lämmitysjärjestelmän budjetti-arviossa pitää huomioida lämmityslaitteen lisäksi muut lämmitysverkostoon ja mahdollisesti rakenteisiin liittyvät kustannukset.
VAIHE II: Sinun omat tarpeesi ja mahdollisuutesi:
- Budjetti: Nyrkkisääntö mitä isompi on investointikustannus, sitä pienemmät ovat käyttökulut, pitää yleensä paikkansa. Saneerauskohteessa kannattaa miettiä investointia suhteessa talon elinkaareen.
- Asenne: Hybridilämmitys eli eri lämmönlähteiden hyödyntäminen rinnakkain on yhä varteenotettavampi vaihtoehto saneerauskohteissa. Hybridillä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että vanha toimiva öljylämmitys tai suora sähkölämmitys voidaan jättää uuden energialähteen varatuottajiksi kovimpien pakkasten varalle.
- Oman työn osuus: Haluatko mahdollisimman vaivattoman ratkaisun? Vai oletko valmis käyttämään itse aikaa talon lämmittämiseen? Biohake ja puulämmitys vaativat päivittäistä työtä, kun taas lämpöpumpuilla saadaan kohtuullisen vaivatonta lämpöä.
- Omat arvosi: Onko ympäristöystävällisyydellä merkitystä valinnallesi?
Kun olet käynyt läpi kohdat 1-9 pääset täyden kympin vaiheeseen eli vertaamaan eri lämmitysvaihtoehtoja juuri sinulle sopivasta näkökulmasta!
Vastaa
You must be logged in to post a comment.