Puulämmitys
Puu on polttoaineena uusiutuva, edullinen ja kotimainen energianlähde. Puulämmitys on ympäristöystävällinen ja yleinen tapa lämmittää pientaloja.
Suomen lämmityksestä noin 30 % tuotetaan nykyisin puulla, lämpöpumpulla tai niiden yhdistelmällä. Sähkön hintojen noustessa myös puulämmityksen suosio kasvaa.
Aktiivipuulämmittäjä lämmittää puukattilallaan vuoden ympäri. Talvisin se tarkoittaa lämmitystyötä päivittäin, kun taas kesällä kerran viikossa, lämpimän käyttöveden tuottoon. Monet puulämmittäjät ovat mukavuuslämmittäjiä, jotka nauttivat puulämmityksen eduista harvemmin, mutta keräväät sen hyödyt lämmittämällä puilla kylmimmät pakkaskaudet, jolloin ostoenergian kulutus on suurinta.
Hybridilämmittäjä yhdistää puukattilaan esim. energiavaraajan ja aurinkokeräimet tai ilma-vesilämpöpumpun, jolloin käytettävää lämmitystapaa voidaan vaihdella kustannusten hinnan ja vuodenajan mukaan. Monella on myös puulla lämpiävä takka, jonka lämpöä ilmalämpöpumppu jakaa. Kustannustehokkaimpaan malliin puulla lämmitettäessä päästään, kun lämmityspuuta saadaan omasta metsästä.
Puulämmitys – kaikkien lämmitysmuotojen kaveri
Puukattiloissa käytetään polttoaineena klapeja. Kattilalla tuotetaan klapien palaessa lämpöä, joka varastoidaan järjestelmään aina liitettävään energiavaraajaan. Varaaja vähentää lämmityksen sitovuutta ja parantaa lämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta. Varaajaan voidaan hyvin liittää myös lämpöpumppu-, aurinko- tai sähkölämmitys tuki- tai rinnakkaislämmitykseksi. Siksi puulämmitys on joustava lämmitysratkaisu.
Pellettilämmitys on ekologinen ja taloudellinen tapa lämmittää
Pelletit ovat uusiutuvaa kotimaista puuenergiaa, jonka raaka-aineena on useimmiten kutterin- tai sahanpuru. Pellettikattila lämmittää kiinteistöä joko patteri- tai lattialämmitysverkoston kautta. Käyttövesi lämmitetään kattilassa olevan lämminvesikierukan avulla. Pellettilämmitykseen soveltuu parhaiten pellettilämmityskattila, jonka suunnittelussa on otettu lämmitysmuodon erityispiirteet – biopolttoaineesta syntyvä tuhka, kattilan puhdistustarve ja käyttöveden riittävyys.